Естествена светлина - Корица

Изпълнете дома си с естествена светлина

Домовете в които пространствата са осветени от естествена светлина са не само много уютни, вдъхновяващи и здравословни, но обикновено са и най-лесно продаваемите и привлекателните при равни други условия. Ако обаче в настоящото ви жилище има недостиг на светлина през деня има неща, които може да предприемете за да решите този проблем. В зависимост от желанието и времето, което сте склонни да вложите за да увеличите естествената светлина в помещенията има мерки, които да вземете бързо и такива които ще изискват повече време.

Ето някои бързи подобрения които може да направите:

 • Монтирайте огледала, много огледала. Огледалата са едни от най-добрите отражатели на светлина. Поставени на правилните места, огледалата могат да хвърлят светлина и до най-тъмните кътчета в дома. Освен това благодарение на отраженията огледалата създават визуална представа за по-широки и обемни пространства.
 • Огледайте внимателно стените, пода и тавана за отчетливи сенки. Всички големи предмети, които хвърлят сянка блокират част от светлината. Аранжирайте ги на друго място, по-близо до вътрешната част от помещението, така че сенките им да са трудно забележими.
 • Преместете всички мебели, които са непосредствено пред прозорците. Ако да речем имате прозорец, който започва от пода и сте разположили диван пред него, подберете различна локация за дивана, количеството светлина влизащо от този прозорец ще се увеличи осезаемо.
 • Всякакви декорации от стъкло и метал също могат да бъдат полезни, а също така и стъклена маса за кафе например. Всичко което отразява или пропуска свободно светлина ще бъде полезно.

Подобрения, изискващи малко повече време:

 • Изрежете или разредете всички дървета и храсти които блокират навлизането на директните слънчеви лъчи в стаите.
 • Често измиване на прозорците. Дори да не виждаме голям слой замърсяване върху стъклата, честото им почистване позволява още една идея повече светлина да навлезе в дома, което с натрупването на резултата от другите подобрения определено има ефект.
 • Ако ви е необходимо уединение и се налага да закачите пердета и завеси подберете максимално светли тонове и пропусклива материя.
 • Постепенно подменете интериора със светли мебели и декорация. Колкото по-светли тонове избирате, толкова повече светлина ще се отразява и разпръсква в стаята. Това разбира се важи и за боята на тавана и стените.

Промени, изискващи сериозно планиране и преустройство:

 • Премахнете част или цяла декоративна / не-носеща стена. По този начин може да осветите в пъти повече дадено помещение и да разширите визуално дома си. Като опция, може вместо да премахвате цялата стена да пробиете и оформите отвори в стената.
 • Премахнете плътните врати и ги заменете със стъклени или такива които имат стъклена част. За спални или други стаи в които е необходимо уединение може да заложите на матово стъкло във вратата. А където е възможно може изцяло да премахнете вратите.
 • За тавански помещения страхотна опция е инсталирането на стъклени капандури.

Естествената светлина в дома ни подобрява настроението, здравето и производителността ни. Също така наличието и е една малка индиректна грижа за природата, като намаляваме консумацията на електричество за осветление. Разбира се, отразява се ползотворно и на бюджетът ни.