Отдаване под наем - Корица

Защо да се обърнете към брокер, когато отдавате под наем

Когато решите да отдавате свое жилище под наем има два подхода - или да опитате да го сторите сами или да се обърнете към професионалист - брокер на недвижими имоти, който да ви консултира. Разговарях с такъв, за да разбера какви са предимствата  - това е Кристиян Калинов. Ето какво ми сподели той ...

Няколко съвета от брокера Кристиян Калинов.

Отдаването или продаването на имот са свързани с много време и енергия, които вече са луксозни притежания при съвременното забързано ежедневие. Трудът на брокерите често остава неоценен от повечето хора. Всеки може да публикува обява в интернет, също както всеки може да смени крушката у дома. Работата на брокерите далеч не свършва  до там.

Когато започвате да предлагате имота си на пазара трябва да имате предвид много фактори, като много малко от тях са зависещи от вас. Какво искате и какво можете да получите от дадена сделка са две коренно различни неща. Много хора смятат, че интернет пространството е достоверен източник за справка на актуалните пазарни цени, без значение дали става дума за продажба или наем. Разбираемо е за един продавач да търси максималната цена, особено ако сделаката не е обвързана с продължителни отношения, както стоят нещата при отдаването под наем.

Без значение в кой от двата вида сделки участвате, за да протекат гладко преговорите е добре да имате професионалист до себе си, който да познава пазара, да има представа за реално сключените сделки с подобни имоти в района и не на последно място – да знае как и пред каква целева група да представи вашия имот. Повечето истински опитни брокери работят с професионален интериорен фотограф, което е ключово за добрата презентация на едно жилище и така то успява да бъде представено като Дом. Акцентирането на предимствата на един имот без думи е трудна задача, която не може да бъде изпълнена от всеки портретен или пейзажен фотограф. Когато продавате жилище, подходящо за семейство, например апартамент с две и повече спални, намиращ се в близост до парк, изключително важно е да бъде показана гледка от тераса, на която да от пръв поглед, потенциалният купувач да може да си представи чаша с кафе в неделя сутрин. Ако продавате инвестиционен имот, подходящ за отдаване под наем, е важно да се акцентира върху съвременно обзавеждане, поддържани общи части и комуникативността на района.

При отдаването на жилище под наем, макар и да се работи с по-малки суми, се навлиза в дълбоки води. Там става дума за дълготрайни отношения или поне презумцията е такава. При отдаването под наем на жилище основна при ценоопределянето е пропорционалната зависимост на това до каква степен имате желание да се занимавате с жилището и каква доходност очаквате от него.

Първи вариант за отдаване на жилище под наем.

При този вариант сте готови да отдадете жилището си на всяка цена в името на високата наемна цена, т.е. поемате риска от дълъг период на отдаване, в който не получавате наем, за да можете след месец, два или повече да започнете да взимате високият наем, за който мечтаете. Ако успеете да намерите наемател на максималната цена, това далеч не значи, че имотът Ви струва толкова. Елементарен пазарен принцип гласи, че едно нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Когато гледате дългосрочно на вашата инвестиция, трябва да имате предвид, че това жилище ще се ползва от хора, които са с ясната нагласа, че живеят в чужд дом и нямат ангажимент към състоянието му когато го напуснат.

Втори вариант за отдаване на жилище под наем.

Вторият вариант е да се преборите за лукса да имате наематели, които по ваша преценка имат дългосрочни намерения за обитаването на наетото от Вас жилище и имат намерение да превърнат квартирата в Дом. Такива наематели няма да намерите на максимална наемна цена, повечето хора с такава нагласа търсят апартамент около и малко под средната цена според локацията и характеристиките на имота. Това в повечето случаи е обвързано с дългосрочните им намерения. Склонни са да плащат наем, който могат да си позволят дори и в случаите на финансови затруднения. Те не се впечатляват от луксозните мебели, а обръщат внимание на близостта на детската градина, разпределението на помещенията и мястото за съхранение на багаж. Такъв тип наематели нямат време да пуснат обява във вестника, а се свързват с брокер по препоръка или този с най-атрактивна обява.

Брокерите могат да бъдат изключително полезни и в най-ранните етапи от вашата инвестиция. Преди да започнете преустройство, ремонт, смяна на обзавеждане или други подобрения е добре да имате кой да ви даде правилните насоки. Ако имате апартамент с три отделни помещения и се чудите дали да го направите на типичен семеен апартамент с малка детска стая, малка дневна и нормална спалня, трябва да сметнете много други фактори, които биха привлекли или отблъснали подобен тип наематели. Малката дневна не е място, в което спокойно може да си играе дете, да се приготви вечеря и да се гледат новините едновременно. Ако сградата е без асансьор пък става абсурдно да се качи детска количка за повече от два етажа. На добрите брокери дори не им е необходимо време да обмислят тези фактори, а просто ще ви посъветват да обзаведете жилището подходящо за млади работещи хора, които просто ще се зарадват нановите мебели и близостта на имота до градски транспорт.

Ако желаете да се свържете с Кристиян, може да го потърсите тук:

https://www.facebook.com/kriskalinov