Кухненски Уреди и Модули - корица

Колко е животът на кухненските уреди и модули?

В една чисто нова кухня всичко изглежда прекрасно, чисто, лъскаво. Този блясък разбира се не трае вечно. Нищо не трае вечно, дори най-качествените уреди имат своя жизнен цикъл, след което трябва да бъдат подменени. В тази статия ще споделя проучвания и статистики, които съм чел във връзка с живота на кухненските уреди. Понякога те са повредени частично или не функционални, въпреки че все още изглеждат добре. По-големите кухненски уреди обикновено са с живот около 10г, а по-малките около 5-6. 

Кога имате нужда от нова миялна машина?

Съдомиялната е любимият ми уред вкъщи след кафе машината. Така е и в много домакинства, тъй като ни спестява време, намалява разхода на вода за измиване на съдовете и определено спомага за цялостната чистота в дома. Съвременните съдомиялни машини са проектирани да издържат около 10 години, но ако започнете да виждате някой от следните дефекти е редно да се замислите за ремонт или ако е над 6г направо за нова:

Поява на ръжда във вътрешността, остатъчна вода след приключване на цикъла на измиване, изтичане на вода под уреда, не плътно затваряне на вратата, пукнатини, студени и не добре измити съдове

Разбра се някои от тези проблеми може да се дължат на проблем, който да се отстрани с лесен ремонт, но може и да са деформации, изкривявания или износвания които са необратими.

Колко време издържат хладилниците?

Не мога да си представя съвременен дом без хладилник. Изключително важно е той да работи добре и без проблеми. Ако правилната работа е нарушена може храната в хладилника да се развали, да се развият бактерии, които да доведат до хранителни отравяния като салмонела.

Хладилниците са с прогнозен живот от 10г, но ако има някой от следните проблеми обмислете покупката на нов:

храна, която се разваля по-бързо от нормалното; компресор, който работи твърде шумно или прегрява; неравномерно охлаждане; голям обем конденз (може да е и от проблем с уплътнението); силно замразяваща камера, дори на ниска степен

Кога е необходима нова печка?

Готвенето на вкусна храна е трудно постижимо без хубава функционална печка или фурна. Въпреки, че са от най-стабилните уреди и печките не траят вечно. Съвременните печки, както повечето други кухненски уреди са с прогнозен живот около 10г. Проблеми, които могат да ви подскажат, че се нуждаете от нова печка са:

Спукано стъкло на фурната; неравномерна работа на котлоните; неравномерно изпичане във фурната; бавно загряване; силна миризма на газ от газовите котлони;

Подмяна на шкафовете и плота

Шкафовете и кухненския плот също имат нужда от подмяна. Повреждат се пантите, появяват се увисвания, огъвания и деформирания на материала. Хубаво е цялостното им прекрояване или подмяна да се случва на всеки 10-15г. В кухненските плотове може да се появят малки пукнатини, които да задържат замърсяване. Освен ако шкафовете не са доста по-нови от плота е препоръчително да ги смените едновременно. Първо се инсталират шкафовете и след това плотът, което гарантира пасването на всичко и избягването на повреди в работния процес.

Микровълнова печка

Вашата микровълнова фурна трябва да се задържи поне пет години, но евтините модели могат да ви дадат само година или две. Признаци като дим, искри, парещи миризми, неправилно приготвена храна, подозрителни звуци и проблеми с контролите често означават, че е време за замяна.  Микровълните могат да бъдат ремонтирани, но цената често не си струва. Когато е извън гаранция обмислете купуването на нова.

Тостери

Подобно на микровълните тези предмети не са предназначени да продължават по-дълго от около пет години редовна употреба. Ако виждате искри или дим, усещате неравномерно изпичане или усещате мирис на силни метални аромати, време е за подмяна.

Готварски подправки

Те са основна храна във всяка кухня. Въпреки че подправките обикновено се сушат и са предназначени да бъдат запазени, те идват с краен срок на годност.

Подправките всъщност не се развалят и е малко вероятно да ви накарат да се разболеете, но те губят вкус и ефективност, компрометирайки храната, която приготвяте.

Съдове с тефлоново покритие

Въз основа на химикалите, използвани за производството на не залепващо покритие, те не трябва да се използват повече от пет години. Ако има драскотини или повърхността започва да се обелва, подмяната трябва да се ускори.