Трикове и съвети за по-голяма баня

Малките бани не са най-комфортното място в дома. Обикновено са претъпкани от необходимите санитарни мебели и допълнителните пособия, липсва им естествена осветеност и са неудобни като оформление.

Независимо дали става дума за баня, тоалетна или мокро помещение, ако пространството е малко има все пак няколко неща, които може да предприемете за да да промените комфорта и визуалното усещане без да бутате стените.

Осветете помещението

Осигурете колкото се може по-голямо количество светлина. Ако трябва подменете старото осветително тяло с ново или дори ако е възможно добавете точки на осветление. Поставете икономични лед крушки, но светещи силно. Светлите помещения винаги се усещат като по-просторни от тъмните и мрачните.

Боядисайте тавана и където е възможно стените в един и същ светъл цвят, визуалното им сливане ще създаде впечатление за повече обем.

Добавете огледала

Както вече съм споменавал в предишни постове огледалата отразяват светлината много добре и спомагат за по-доброто осветяване на всяко кътче. Освен това отраженията ще създадат подсъзнателното усещане, че сте в по-широко пространство.

 

Направете оптимизация на съхранението

Извадете от банята всички неща, които се съхраняват там, а се ползват много рядко. Ако имате стелажи или шкафове ги приближете максимално към стените, за да не стърчи нищо. Може да обмислите и монтирането на нов рафт или два, които да ви помогнат в организацията.

Подредете бъркотията

Нищо не създава такъв дискомфорт като бъркотията в малки пространства. Подредете всичко внимателно. Нека всеки предмет си има място в шкафа. Изхвърлете и подменете всички четки, чаши и кутии с по-подходящи нови.

Вдигнете завесата за душа

Монтирайте релсите по които се движи завесата за душа максимално високо, по-близо до тавана. Това ще дърпа погледа на високо и ще създава усещането за по-висок таван и по-голямо помещение

Заменете вратата с плъзгаща се

Ако има подобна техническа възможност това е идеално решение да си осигурите още малко полезна площ. Вратите с крила обикновено отнемат до 1/4  от площта на малките бани. Това е обем в който не можете да поставите абсолютно нищо на пътя на вратата.

Монтирайте мивката на пиадестал / ботуш, вместо върху шкаф.

Шкафа под мивката буквално „запушва“ пространството. Ако монтирате мивката върху пиадестал / ботуш, това ще освободи доста въздух в този кът и ще разшири визуално пространството. Окачена за стената мивка е още по-добър и хигиеничен вариант. Разбира се появява се въпросът къде да поставите кърпите и сапуните от шкафа, но има различни варианти с окачване и преместване на по-подходящо място.

 

Изберете светла подова настилка

Дори стените и тавана да са светли, ако подът е тъмен това ще отнеме от впечатлението и ще запуши помещението. Подменете подовата настилка с по-светла, това ще подобри осветеността и движението на светлинния поток през банята. Ако старата настилка е добре положена дори не се налага да я къртите и да си създавате излишни главоболия. В момента на пазара има много добри решения и химия за полагане на нови плочки върху стари.

 

Стъклени прегради

Ако в банята ви има прегради или параван от матово стъкло ще постигнете добър резултат ако го замените с чисто, прозрачно стъкло.

Тези малки промени са само част от триковете, които може да предприемете, за да създадете визуална илюзия, че банята е по-просторна и да подобрите комфорта си в нея.